IN DE MEDIA

unity max50 bericht.JPG

17 november 2019 (bron Unity.nu)
 

LEIDERDORP - Deze keer geen 'Merry X-mas' of 'Happy New Year', maar 'MAX 50'. Met dat credo willen bewoners van de Dijkwacht via de bekende kerstverlichting op een ludieke manier aandacht vragen om de maximumsnelheid op de Oude Spoorbaan niet te verhogen. Maandagavond neemt de gemeenteraad van Leiderdorp namelijk een besluit over de Leidse Ring Noord, waar de Oude Spoorbaan onderdeel van is. Ook op de 'koeienrotonde' is een zelfgemaakt verkeersbord geplaatst met daarop de snelheid 50 km/h aangegeven.

Het gemeentebestuur wil de Oude Spoorbaan twee keer tweebaans maken met een toegestane snelheid van 70 km/h. Bewoners komen daar al lange tijd tegen in verweer, omdat een hogere maximumsnelheid gepaard gaat met geluidswerende maatregelen. De bewoners zijn bang het zicht op de Boterhuispolder te verliezen.

Een meerderheid van de Leiderdorpse gemeenteraad lijkt de kant van de bewoners te kiezen, maar donderdag werd Leiderdorp door Leiden onder druk gezet. Het Leiderdorpse deel van de Leidse Ring Noord wordt voor een groot deel betaald door de gemeente Leiden. Donderdag werd een motie aangenomen, waarin staat dat Leiden niet meebetaalt wanneer Leiderdorp voor 50 km/h kiest. Een lastige keuze dus voor de Leiderdorpse gemeenteraad, die maandagavond een besluit gaan nemen. De bewoners hebben inmiddels ook een website gelanceerd om hun argumenten duidelijk te maken.

LEES OOK: VVD Leiderdorp: 'Ik hoop dat er sprake is van voortschrijdend inzicht'

NuPuntNL20192218.JPG

Klik op de afbeelding hiernaast voor de link naar het artikel. 

Leiden waarschuwd.JPG

Url naar bericht https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20191117_17222543/leiden-waarschuwt-leiderdorp-over-ringweg-geen-50-km-u-video

Leiderdorp is gewaarschuwd. Als de lokale politiek maandagavond besluit dat de maximale snelheid op de Oude Spoorbaan vijftig kilometer per uur blijft, dan zwaait er wat vanuit Leiden. ,,Dan mogen ze die 26 miljoen die wij aan de reconstructie bijdragen ook zelf betalen’’, aldus Leidse SP-voorman Antoine Theeuwen.

Andere Leidse partijen zijn iets minder uitgesproken, maar wijzen hun Leiderdorpse collega’s wel nadrukkelijk op de bestaande ringwegovereenkomst.

,,Wij hebben al het compromis gesloten dat de snelheid daar niet tachtig per uur wordt, maar zeventig’’, aldus verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks). VVD-raadslid Maarten Dirkse is het daarmee eens. ,,Vijftig gaat ons gewoon veel te ver.’’

Lees ook: Geen steun voor zeventiglimiet Leidse Ring Noord

Het betreft de plannen voor het noordelijke gedeelte van de Leidse ringweg. Die moet in de nabije toekomst onder meer gaan lopen via de Plesmanlaan, Schipholweg en Willem de Zwijgerlaan, naar de Leiderdorpse Oude Spoorbaan.

© Gemeente Leiden

Om ervoor te zorgen dat die ringweg veel wordt gebruikt, moeten automobilisten en vrachtwagenchauffeurs er ook stevig door kunnen tuffen. Daarom wordt het aantal oversteekplaatsen en stoplichten op het tracé tot een minimum beperkt en de toegestane snelheid verhoogd.

De kosten voor het project, inclusief nieuwe (voetgangers)tunnels en viaducten, wordt momenteel geschat op 135 miljoen euro. Dat is een kwart meer dan enkele maanden geleden nog werd geraamd.

In Leiderdorp dreigen de lokale partij LPL, GroenLinks en D66 te gaan muiten, vanuit Leids perspectief. Zij willen dat de snelheid op de Oude Spoorbaan, gelegen tussen Boterhuispolder en de wijk Leyhof, niet naar zeventig stijgt, maar vijftig blijft.

Want anders levert het verkeer te veel lawaai op. Bovendien bedraagt het tijdverlies voor auto’s en vrachtwagen bij vijftig kilometer per uur slechts een handvol seconden. Komende maandag wordt dat voorstel in stemming gebracht.

Als die omstreden motie het haalt, dan wordt dat de Leiderdorpse GroenLinks’ers en D66’ers erg kwalijk worden genomen door hun Leidse partijgenoten. Die zijn juist wel voor een stevige vaart op het ringwegproject, zoals eerder afgesproken. North heeft zich al laten verleiden om op de zaken vooruit te lopen. ,,Als ze aan vijftig vasthouden, gaan we niet in Leiderdorp investeren.’’

Commentaar op het bericht hiernaast.
Leids Dagblad d.d. 17/11/2019

In het bericht hiernaast, over de discussie tussen Leiden en Leiderdorp, de Leidse Ring Noord, is een reeds achterhaalde video geplaatst. De video die nu online staat spreekt t.a.v. het Leiderdorpse deel nog over 80 km/h en over een ongelijkvloerse kruising bij de Schildwacht in Leiderdorp. En die laatste wordt bij het huidige voorstel juist vervangen door (opnieuw) een rotonde, een van de vele redenen dat de Leiderdorpse bewoners langs het tracé de zin niet (meer) zien van 70 km/h.

Het valt op hoeveel desinformatie er in de Leidse gemeenteraad bestaat rond de Leidse Ring Noord in Leiderdorp. En dan toch dreigen met niet meer betalen? Je zou toch verwachten dat men zich op zijn minst verdiept in de achtergrond van de wens in Leiderdorp niet harder dan 50 km/h te rijden. Wij nodigen pers én de gemeente raad in Leiden graag uit voor een gesprek. 

.

Sleutelstad FM
Sleutelstad FM

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Sleutelstad FM
Sleutelstad FM

press to zoom
1/3

Situatie zoals enkele jaren terug voorgesteld door toenmalig wethouder Wassenaar. Een situatie met fly-over, 6 rijbanen en een verlegd fietspad. Hiermee zou vanaf de A4 naar de A44  circa 30 seconden tijdwinst geboekt worden. Inmiddels is gebleken dat dit voorstel financieel en ruimtelijk onhaalbaar is. 

Groen Links
Groen Links

press to zoom

press to zoom

press to zoom
Groen Links
Groen Links

press to zoom
1/3
Ringweg 2010 Wassenaar.JPG
Unity - Coalitie geklapt.JPG

Klik op de afbeelding hiernaast voor de link naar het artikel op Unity.nu. 

media.JPG